top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Mannenblad


Tekening: Hein de Kort

Ik sla de krant open en lees over het tekort aan woningen, een mislukte overname en over de Amerikaanse banken die aankoop van cryptomunten met creditcard gaan blokkeren. Een vrouw in sportkleding komt naast me zitten en pakt een tijdschrift. Verderop hoor ik iemand op een loopband. Het zal nog even duren voordat mijn podoloog mij ophaalt; ik ben te vroeg.

Tien minuten over tijd loopt hij naar me toe. ‘Jacobine?’ Energiek steekt hij zijn hand naar me uit. De stevige handdruk gaat gepaard met licht opgetrokken wenkbrauwen. Hij kijkt alsof ik me carnavalesk heb gekleed, terwijl ik toch ook gewoon mijn sportkleding draag. Gehaast vouw ik de lichtroze krant zo goed mogelijk op. Best ingewikkeld, terwijl je door de gang van All Sports loopt.

‘Grappig,’ begint hij nadat hij de deur achter mij heeft dichtgedaan. Hij wijst op Het Financieele Dagblad dat nog uit mijn tas steekt. Nu is het mijn beurt om mijn wenkbrauwen op te trekken. Met vraagtekens in mijn ogen kijk ik hem aan. ‘Wat voor werk doe je?’ vraagt hij geïnteresseerd. Het kwartje valt rinkelend in mijn hersenpan: hij denkt dat ik de krant lees voor mijn werk.

Ik begin te lachen en leg uit dat ik met ‘financials’ heb gewerkt, maar dat ik het FD ook gewoon een lekker krantje vind dat wij thuis ontvangen. ‘Stoer,’ vindt hij. ‘Ik dacht dat het een mannenkrant was.’

Mijn podoloog mag ik graag. Sinds hij zooltjes in mijn hardloopschoenen heeft gelegd verdwenen mijn pijntjes. De oefeningen die hij meegeeft om mijn spieren te versterken volg ik braaf op en geven de juiste resultaten. Maar vandaag slaat hij de plank goed mis.

‘Je discrimineert,’ reageer ik verbaasd. ‘Alsof vrouwen alleen vrouwenbladen lezen?’ ‘Een vooroordeel,’ stelt hij vast. ‘Grappig.’

De humor zie ik er niet van in. Toch lach ik met hem mee. De vrouwenemancipatie heeft veel voor elkaar gekregen, maar dat onoverbrugbare lagunes er nog altijd zijn, blijkt vandaag bij mijn podoloog. Het besef dat er verschillende soorten vrouwen zijn, lijkt voor zijn brein toch een brug te ver.

Deze column is geplaatst in het Amstelveens Nieuwsblad. Meer columns vind je hier.

De tekening is gemaakt door Hein de Kort (FD)

bottom of page