top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Van manuscript tot boek (6)

Blog 6

In deze blog vertelt Jacobine van den Hoek, auteur van de historische romans Zondebok, De roos van Napoleon en Madame over het schrijfproces en het leven van een auteur.


 

Inleveren

En dan is het manuscript af. De laatste punt van Madame Tussaud (werktitel) is gezet en voor de vorm schrijf ik altijd EINDE onderaan de pagina alsof ik mezelf wil overtuigen dat ik echt klaar ben. Maar klaar ben je nooit. Een verhaal verandert voortdurend zolang het nog niet gedrukt staat. Hopelijk heeft mijn redacteur commentaar op details, maar als je pech hebt is het een verhaallijn die anders geschreven kan worden. Is er een personage die te weinig toevoegt aan een verhaal en er dus uit moet. En daar gaan we weer… Want ik vind dat een boek een kruisbestuiving is tussen een schrijver en een redacteur. En dus neem ik elk advies serieus en ga ik ermee aan de slag.


 

Loslaten


Van veel auteurs hoor ik dat ze moeite hebben om na afronding het verhaal en de personage over te geven aan een redacteur. Daarin ben ik kennelijk een uitzondering. Ik vind het heerlijk om los te laten. Om rustig achterover te leunen en te wachten op de (opbouwende) kritiek die altijd volgt. Sterker nog, wanneer die niet volgt word ik wantrouwend. Dat is namelijk onmogelijk! Niets is perfect! Ik heb ooit een meelezer gehad die de terugkoppeling gaf: ‘Leuk boek.’ En dat was het. Haar heb ik nooit meer gevraagd mee te lezen. Van een redacteur en van meelezers verwacht ik dat ze blinde vlekken aanwijzen. Waar gaat het verhaal te snel? Waar wordt het onlogisch of inconsequent? Waar wordt het ongeloofwaardig? Komen acties van de personage overeen met het karakter? Waar is het verhaal te traag? En waar kan de schrijfstijl worden verbeterd? Zijn woorden hoogdravend? Zijn er herhalingen? Zijn de zinnen te lang of te kort? Dat is wat een goede redacteur aangeeft. En ik prijs mij gelukkig dat ik een goede redacteur heb die mij vriendelijk maar streng wijst op mijn tekortkomingen.


 

Stil zitten


Wanneer ik mijn manuscript heb ingeleverd volgt er meestal een periode waarin ik klusjes in huis doe die ik heb laten liggen. Maar lang houd ik dat niet vol. Al snel ga ik op zoek naar een onderwerp voor een volgend boek. En als ik dat heb gevonden lukt het mij niet om op mijn handen te blijven zitten en af te wachten totdat ik mijn ingeleverde manuscript terugkrijg van mijn redacteur en ik weer aan het werk mag gaan. Nee. Liever begraaf ik mij in de research naar mensen uit het verleden. Liever verwonder ik me en bewonder ik vrouwen die ooit hebben bestaan.Marketing

Wanneer ik in gedachten bij mijn nieuwe personage ben kan ik mij nauwelijks voorstellen dat ik marketinginspanningen zal leveren voor mijn ‘oude’ personage, die het publiek zelfs nog niet eens kent. En toch is dat precies wat er zal gaan gebeuren. Er komt een dag dat Madame in boekvorm verschijnt – Madame is de titel die we uiteindelijk hebben gekozen voor het boek over de avonturen van madame Tussaud, de oprichter van de wereldberoemde wassenbeeldenmusea. Tegen die tijd zal ik weer helemaal in haar verhaal zitten en dát is het moment dat mijn ‘nieuwe personage’ mag rijpen.


Rijpen


Gek genoeg is het heel belangrijk om een personage af en toe te laten rijpen zoals je dure wijn laat staan. Ze verdwijnt naar je onderbewuste en vermengt zich met alles wat je in het verleden hebt meegemaakt. En wanneer je later weer tijd voor haar hebt is ze een volwaardige entiteit geworden in plaats van een naam met bijpassende gebeurtenissen. Ze zal een eigen leven gaan lijden gedurende het schrijfproces en niemand weet, ook ik niet, hoe het eindproduct in de vorm van een boek er uiteindelijk zal uitzien.


--


Mijn volgende blog gaat over research en het begin van het schrijfproces.Zondebok was het debuut van Jacobine van den Hoek. De enthousiaste reacties leverde een mooi contract op bij uitgeverij HarperCollins Holland. Jacobine schrijft over sterke vrouwen uit ons verleden, gebaseerd op de werkelijkheid. Ze brengt de geschiedenis tot leven met mooie ronde karakters. Van De roos van Napoleon zijn meer dan tienduizend exemplaren verkocht en de vertaalrechten zijn tot nu toe verkocht aan het land Polen. In januari 2024 verschijnt haar derde historische roman Madame.


Comments


bottom of page