top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

De wereld om ons heen


Greta Thurnberg speech  Greta Thurnberg

Er wordt mij wel eens gevraagd wat ik heb gestudeerd. De vraag beschouw ik als een compliment. Ja, ik heb gestudeerd; als je mavo, havo, heao studeren wilt noemen. Nee; ik was nooit student op een universiteit in mijn jonge jaren. Ik heb slechts een boerenverstand. En ik schaam me er niet voor. Maar hé, zijn het niet de boeren en burgers geweest die opstanden hebben laten aanzwellen van golven tot tsunami’s? En hebben de boeren vroeger de lagere elite - tegenwoordig de middenstand - de ogen niet geopend? Een wereld kan niet zonder mensen met boerenverstand, mensen die simpelweg om zich heen kijken en verwonderd de vaak terugkerende patronen volgen. Zoals de wereld niet kan zonder jeugd, die met een frisse blik verbouwereerd naar volwassenen kijkt. Hoezo is macht en ego belangrijker dan het behoud van de aarde? ‘Waarom laten jullie ons in de steek? Hoe durven jullie!’ Greta Thunberg zei het met trillende stem en tranen in haar ogen tegen de machtigste leiders van de wereld. Ze zei iets wat men niet wilde horen. Ze vertaalde wat ze zag.

Heeft ze gestudeerd? Ja. Ze heeft de wereld bestudeerd en vond dat zinvoller dan te luisteren naar volwassenen in een klaslokaal. Het zou goed zijn als meer mensen verder kijken dan het beperkte wereldje om hen heen. Het zou fijn zijn als minder mensen zich druk maken om wat anderen van hen denken. We hebben mensen nodig, zoals Greta, om dingen duidelijk te maken, zodat er iets verandert, al is het maar inzicht.

Veel mensen lachen hun ongemak over Greta’s boodschap weg, maken haar belachelijk en nemen haar daarmee niet serieus. Maar mensen, verbijt je lach en je mogelijke afkeer om haar emotie, die je zelf (nog?) niet voelt. Verplaats je in een ander. Verplaats je in de wereld en kijk om je heen. En dan echt. Zie wat we hebben en wat we willen behouden. De bomen, de bladeren, de bloemen, de bijen en de beleving. Want alles is zo mooi.

***

Zondebok Jacobien jacobine Jacobine

Jacobine van den Hoek schrijft wekelijks in het Amstelveens Nieuwsblad. En zij schreef dit jaar Zondebok, haar debuutroman. Het boek is verkrijgbaar bij alle lokale boekhandels of via internet. Ook als e-book of luisterboek.

'Een overtuigend debuut.' - Telegraaf

'Zondebok is een interessant boek, leest vlot, boeit vrijwel meteen en is zonder een spannend boek te zijn wel degelijk spannend.' - Remco Houtepen, Libris Venstra Amstelveen

'Wauw, wat een heerlijke roman was dit.' - Samenlezenisleuker, Corina Nieuwenhuis

댓글


bottom of page