top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Puber


Het is even wennen. Een paar maanden geleden gingen we in het weekend - als we geen oppas hadden - rond half twaalf naar bed. Maar sinds onze puber een vriendin heeft is dat veranderd.

Het weekend dat hij haar leerde kennen tijdens een buurtbarbecue werd het half vier. We lachten erom en waren blij voor hem dat hij zo'n leuk meisje had gevonden. Maar toen ze het weekend daarop om één uur ‘s nachts de bus in Amsterdam-zuidoost misten en ik me daar als enige vrouw in ons gezin druk over maakte, moesten er afspraken gemaakt worden.

Bij pubers werkt het zo: ze zijn altijd mobiel bereikbaar, tenzij er gecommuniceerd wordt over afspraken. Dan antwoorden ze later: 'Sorry, ik heb niet gezien dat ik om één uur thuis moest zijn.' Oftewel, vooraf een tijd afspreken werkt beter.

Vroeger hoorde je het door het hele huis, wanneer onze puber naar bed ging. Een badkamerdeur werd dichtgegooid. Gestamp op de trap. Maar nadat er afspraken waren gemaakt bleek hij ook muisstil zijn bed te kunnen bereiken. Daardoor had zijn vader - een fantastische slaper - geen idee hoe laat zijn zoon thuis kwam, terwijl ik tandenknarsend uit het raam keek omdat het afgesproken tijdstip al lang was verstreken. Er kon niets gebeuren, hij was bij haar, in de Da Costalaan. Maar toch. Loslaten! Dat moeten moeders leren. Dat bleek.

'Kun je je afmelden als je thuis bent,' opperde ik. 'Zodat we weten dat je veilig bent aangekomen?' En dus stond hij de week erop fluitend in onze slaapkamer deur. We schrokken beiden wakker. Daarna draaide manlief zich om en sliep verder. Bij mij duurde het nog een uur voordat ik de slaap kon vatten.

Mijn man vindt dat ik zeur. De puberzoon waarschijnlijk ook. Maar hij geeft sinds hij een vriendin heeft verdacht politiek correcte antwoorden. De roze wolk waarop hij zich bevindt maakt hem sociaal en slim. Kennelijk hebben mannen, zoals onze puber, vrouwen nodig om zich verder te ontwikkelen. Niet verrassend natuurlijk. Misschien is het tijd dat ik mij daarbij neerleg, en een deel van de zorg over onze puber overhevel naar zijn vriendin? Het zal mijn nachtrust in ieder geval ten goede komen.

bottom of page