top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Kunst


Waar schrijf je over als iedereen met vakantie is, de straten leeg zijn en er een lethargische sfeer in Amstelveen hangt. Kunst! Als je aan kunst en Amstelveen denkt, kom je al snel uit bij het Cobra Museum voor Moderne Kunst en Museum Jan van der Togt. Maar je kunt ook denken aan 'Der Bogen'; een enorm gebutst kunstwerk - men noemt het ook wel 'De Drol' - dat met zijn boogvorm gezien moet worden als toegangspoort tot het Stadsplein.

Sinds het werk werd onthuld, heeft het een stroom van reacties teweeggebracht. Velen klommen in de pen om dit megaproject te becommentariëren. De gemeente ontving venijnige brieven en op internet werden woedende reacties achtergelaten. 'Der Bogen' is dit jaar door Radio 538 zelfs uitgeroepen tot Lelijkste Kunstwerk van Nederland! Oftewel: 'Der Bogen' roept iets op: boosheid en teleurstelling, maar ook enthousiasme. Iedereen heeft er een mening over.

Maar, lieve critici, jullie zijn erin geluisd! De reactie die jullie geven is precies wat een kunstenaar wil oproepen. Want is dat niet waar kunst over gaat? Verwachten we niet van theater, films, series (een moderne kunstvorm?) of muziek dat het ons raakt? Na het lezen, kijken of luisteren, willen we iets voelen. Blijdschap, verdriet, ongeloof. Afschuw zelfs. Huilen bij een muziekstuk of film vinden we geweldig.

Denkt u nu echt dat Mondriaan zo bekend zou zijn geworden als iedereen zijn kunst mooi vond? Wat te denken van het schilderij 'Who's Afraid of Red, Yellow and Blue'; eigenlijk volledig rood, met aan de linkerkant een kleine rand blauw en aan de rechterkant een nog smallere rand geel. Kunst, vond maker Barnett Newman in 1967. Troep, zeiden de meesten destijds. Nog wordt over dit werk geschreven. Het doek wordt behandeld alsof het van puur goud is.

Een kunstwerk dat ons verbaast, ergert en boos maakt is dus eigenlijk bijzonder goed geslaagd. Het doet wat het moet doen: verbinden. Journalisten die erover schrijven, radiostations die erover praten, Amstelveense burgers die hun stem laten horen. Allemaal verbinden ze zich door kunst. Ze communiceren, geven hun mening. En dat is mooi.

Deze column is geplaatst in het Amstelveens Nieuwsblad.

Meer columns of lezen over de boekenwereld? Volg Jacobine op Facebook of Twitter.

bottom of page