top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Rookvrij


‘Dek je mannetje!’ De man naast me vloekte. ‘Daar! Overpassen! Hij staat toch vrij!’ Ik hield me in en verbeterde hem niet. Weinig kans dat Nederlands hem interesseerde en dat hij zich iets zou aantrekken van de verkeerde samenvoeging: ‘overspelen’ en ‘passen’. Ook zei ik niets over zijn sjekkie dat nonchalant tussen zijn lippen hing en dat hij er alleen uithaalde als hij iets naar zijn zoon op het veld schreeuwde. De rook hing als een waarschuwende walm om hem heen. Enkele ouders langs de lijn keken hem aan, deden een stap opzij en zwegen toch. Net als ik.

Tot nu toe was het een ongeschreven regel: op sportvelden rook je niet. Laat staan in het bijzijn van kinderen. Roken en sport zijn niet yin en yang. Het zijn tegengestelde activiteiten die in tegenstelling tot yin en yang niet complementair aan elkaar zijn. Door opname van giftige rookstoffen holt de gezondheid van ons lichaam achteruit. En andersom, van veel sporten, gaan we ook niet meer roken.

Toch wordt roken op de meeste sportvelden gedoogd. Sportbesturen willen de rokende vrijwilligers niet tegen het zere been schoppen, en staan hun verslaving oogluikend toe. Een enkele keer zegt men er iets van, maar meestal blijft het bij een kwinkslag als de roker verwijst naar de vele uren die hij op de sportclub doorbrengt.

Hockeyclub AH&BC in het Amsterdamse Bos trekt de stoute sportschoen aan en bijt de spits af. Zij gaan verder als rookvrije club. Rokers mogen alleen buiten het zicht van kinderen, en buiten het terrein, hun pretstaafje opsteken. Ook in het Wagener Stadion worden rokers geweerd. En vanaf 22 juli maakt het Sportbedrijf alle sportaccommodaties en zwembad De Meerkamp rookvrij. Binnen en buiten!

De roep om rookvrije clubs wordt luider en luider en vindt gehoor. Houd kankerstaven bij onze kinderen vandaan! Leer hen hoe ons lichaam endorfine kan aanmaken - een stof, te vergelijken met morfine – door simpelweg hard te rennen. De volgende keer dat ik iemand binnen op het clubterrein zie roken zal ik het ook zeggen. Gedurfd. Gewaagd. Vervelend voor de roker. Sorry. Maar ze zullen het begrijpen. Daarvan ben ik overtuigd. Niet voor niets proberen velen talloze keren te stoppen.

Deze column is geplaatst in het Amstelveens Nieuwsblad. Meer columns vind je hier.

Foto: Thomas Bjornstad on Unsplash

bottom of page