top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Hulde


De deuren staan wagenwijd open. Ik wandel naar binnen en kijk nieuwsgierig om me heen. Er klinkt muziek. Ik loop de trap op. Strijk met een stok over vioolsnaren. Van het geluid dat ik voortbreng zou Jaap van Zwedens gezicht betrekken. In de Balletzaal vraag ik naar een tutu. ‘Die heeft u niet nodig voor deze workshop,’ zegt iemand van Platform C. Ik probeer de plié, maar wordt al snel weggetrokken door mijn zoon. ‘Schaam me dood, mam.

Een vriendelijke grijsaard neemt in het Stadshart een stapel boeken in ontvangst. Zijn tafel zucht onder het gewicht. De Lions hebben zich verenigd en vragen boeken voor minderbedeelden. Amstelveense Musea hebben open dag. Voor Villa Randwijck hebben ondernemers en bewoners via crowdfunding een speciale veiling opgezet. De opbrengst is bestemd voor de verdere inrichting van het nieuwe wijkcentrum. Een project dat verbindt en de saamhorigheid in de wijk verstevigt.

‘We gaan!,’ roept zoonlief. Hij krijgt zijn zin; ik heb me opgegeven om te helpen opbouwen voor het straatfeest. Bij aankomst lopen buren al af en aan, met banken, tafels, tenten, en schalen. Een tentstok wordt in mijn hand geduwd; er is werk aan de winkel. De jongens werpen hun schoenen van zich af en bestormen het springkussen. ’s Avonds zie ik ze pas terug. Op blote voeten, en met verhitte gezichten, besmeurd met schmink. Zondag is het weer feest. Jazzy tonen omgeven het dorpsplein. Op de vroege ochtend zijn vrijwilligers druk in de weer. ‘s Middags trekken Amstelveners als mieren naar het Oude Dorp. Kinderen verzamelen zich bij speeltuintjes, volwassenen toosten met vrienden en bekenden. Mensen lachen. Luisteren. En dansen. De muziek verbindt de gasten met een netwerk van positieve elektrode. Het is de organisatie van Jazz in het dorp ook dit jaar weer gelukt het Oude dorp om te toveren tot een groots festivalterrein. Wat begon met een enthousiast Facebookbericht, is uitgegroeid tot een happening. Een stad bloeit en groeit door ondernemers en vrijwilligers. Zonder enthousiaste kunst- en muziekliefhebbers, buurtbewoners en andere actievelingen zou Amstelveen vervallen tot een kleur- en levenloos gebied. Een hulde aan hen die zich drie keer in de rondte werken en tijd en/of geld investeren, allemaal om een beetje goed te doen voor de bewoners van onze stad.

Deze columns is geplaatst in het Amstelveens Nieuwsblad.

Meer columns vind je hier.

bottom of page