top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Jaardag


Mijn man en ik hebben geen ‘bijzondere liefdesdatum’. Nooit zijn we écht getrouwd. Wel gingen we – toen er kinderen kwamen – een keer om 9 uur ’s morgens naar het stadhuis in Amstelveen. Een van de twee getuigen was in smoking. Hij wel. Maar wij hadden om elf uur alweer een zakelijke afspraak, en namen niet de tijd om ons geregistreerd partnerschap te vieren. Daar dacht ik aan, toen ik afgelopen zaterdag een discussie volgde tussen historici en enthousiastelingen over de ‘geboortedag’ van Amstelveen: 25 mei.

De datum ben ik kwijt, waarop mijn partner en ik onze handtekening plaatsten en wij ons verbonden. Er was geen koffie en geen taart. Geen champagne. Nee, de romantiek was ver te zoeken. Toch hebben we later een liefdesdatum geprikt: 1 april 2015. Nee, dat is geen grap. Maar ik zeg het eerlijk, het voelt niet als een feestdag. Nog niet. Er zijn geen herinneringen waarop we met een gelukzalige glimlach ons ‘ja-woord’ geven. Er is geen speciale dag. Geen datum. Geen jurk.

Misschien als we later met ineengestrengelde handen, tegenover elkaar aan een tafeltje zitten, als we elkaar aankijken zoals we al zo vaak hebben gedaan, als ik in zijn bruine ogen kijk, voor mij zo vertrouwd. Zijn glimlach zie, die ik zo goed ken, en intussen kan lezen als die van mijn eigen kinderen, misschien voelt 1 april dan als ‘onze datum’. Met de tijd hebben we 1 april al zo vaak ‘gevierd’. Met de tijd is het waarschijnlijk onze houvast geworden. Een dag waarop we onze relatie ijken, waarop we achteruitkijken en vooruitblikken en onze voornemens met elkaar delen. Met de tijd zal 1 april dé dag zijn, om ‘ons’ te vieren. Want, ja, de eerste jaren vergaten we het wel eens, die liefdesdag, maar ik denk, als tijd verstrijkt, wordt zo’n dag steeds belangrijker.

Daar dacht ik aan, toen we het over de geboorte van Amstelveen hadden. Een dag die officieel geen geboorte mag heten. Maar als we elk jaar op 25 mei, zoals de afgelopen twee jaar, de verjaardag van Amstelveen vieren, wellicht, ja, heel misschien, gaan we er iets bij voelen. Zoals op Koningsdag. Zoals bij 24H Amstelveen. Als we iets samen vieren, dan moet dat toch iets doen, met ons, Amstelveners? Burgemeester, wethouders en historici, gun Amstelveen een jaardag op 25 mei, zoals wij, in ons gezin, 1 april koesteren als dé aangewezen dag voor ons samenzijn.

Zondebok

Deze column is geplaatst in het Amstelveens Nieuwsblad.

******

Onlangs is Zondebok, de debuutroman van Jacobine van den Hoek verschenen.

Zondebok is verkrijgbaar bij lokale boekhandels of via internet. Ook verkrijgbaar als e-book of luisterboek.

bottom of page