top of page
  • Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Zomer


Jacobine Jacobien column zomer

Alle maanden van het jaar hebben een kenmerkende uitwerking op mij. In de herfst en de winter voel ik me net zo ingetogen als de maanden zelf. In de lentemaanden hef ik mijn hoofd en luister ik gelukzalig naar zingende vogels en langs vliegende bijen. De natuur ontwaakt. Ik geniet van bloesem en droom van bomen vol fruit. Dan komt de zomer. Als een ronddartelend schaap wend ik me naar alle evenementen in de stad. Theater, muziek, festivals en bijzondere voorstellingen, het aanbod is zo groot. Bijna word ik er verdrietig van; kon ik mezelf maar in vieren delen, dan zou ik niet zo veel missen. De zomer is in volle gang. Langs de Amsterdam grachten staan mensen. Rijendik. Vanuit het raam zwaai ik naar homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Met een drankje in ons hand vieren we hun vrijheid. We dansen. Zijn blij. Een week later is het stil in Amsterdam en klinken klassieke klanken over de Prinsengracht.

De dagen vliegen voorbij. Zon verdrijft de bewolking die even langs kwam zetten. De zomer jaagt voort. Strand. Zwemmen. Fietsen. Het gaat maar door. Met wijn en een tas vol lekkers zitten we bij het Amsterdamse Bostheater. Drie musketiers vertellen met zwaaiende lansen hun verhaal. Dan even niets? Nee, er is nog zo veel te doen. Een vriendin wordt 50, het is een groot feest. En mijn zwager. Hieperdepiep.

Momenteel maak ik me klaar voor het volgende weekend. Amstelveen zal 1 september met JAZZ IN HET DORP veranderen in een bruisend gebied. Trompetten, sax en andere instrumenten zullen heupen laten wiegen, drank doen vloeien en kinderen laten mee springen op de muziek. Bij het Openluchttheater Elsrijk zingen drie mannen met gitaar. Je zou zeggen dat dit het was, maar nee, er is meer. Veel meer. De nieuwste film van Quintin Tarantino, heeft u die al gezien? En de nieuwste Lion King? Hij schijnt zo mooi te zijn.

Het is de zomer. Bruisend en energiek. Ik voel het. Het is zo aanstekelijk. Maar ook denk ik: laat de herfst maar komen.

***

Zondebok Jacobine debuut

Jacobine van den Hoek schreef Zondebok, haar debuutroman. Het boek is verkrijgbaar bij alle lokale boekhandels of via internet. Ook als e-book of luisterboek.

'Een verdienstelijk, overtuigend debuut.' - Telegraaf

'Zondebok is een interessant boek, leest vlot, boeit vrijwel meteen en is zonder een spannend boek te zijn wel degelijk spannend.' - Remco Houtepen, boekverkoper Libris Venstra Amstelveen

bottom of page